αρχική σελίδα γνωριμία καστοριά γκαλερί επικοινωνία κρατήσεις

 

Λίγα λόγια για την περιοχή της Καστοριάς.
 • Ο προϊστορικός οικισμός του Δισπηλιού είναι ένας από τους αρχαιότερους λιμναίους οικισμούς που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη και μας δίνει μια πλήρη εικόνα ενός πρώιμου πολιτισμού με θαυμαστά επιτεύγματα.
 • Ένα νεολιθικό χωριό εντοπίστηκε στην περιοχή της Αυγής, σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το λιμναίο οικισμό του   Δισπηλιού. Η εγκατάσταση αυτή χρονολογείται από το 5.500π.Χ.  Ανάμεσα στα ευρήματα της Νεολιθικής Αυγής περιλαμβάνονται ποικιλία εργαλείων, πήλινα αγγεία, ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια, μια μικρή οστέινη φλογέρα, μια πήλινη σφραγίδα και κοσμήματα.  
 • Στο χωριό Μελάς βρίσκεται το σπίτι που σκοτώθηκε ο Μακεδονομάχος καιλειτουργεί ως μουσείο με ενθύμια του  Μακεδονικού Αγώνα. Στον ιερό ναό Ταξιαρχών, στην Καστοριά, βρίσκεται ο τάφος του Παύλου Μελά και της γυναίκας του Ναταλίας.
 • Από τα αγαπητά αξιοθέατα είναι και ο γύρος τις λίμνης. Η βόλτα αυτή είναι ιδανική για όσους θέλουν να απολαύσουν από πολύ κοντά τη λίμνη. Ο καλύτερος τρόπος για να χαρεί κάποιος το τοπίο είναι να κάνει τη διαδρομή αυτή με τα πόδια ή με ποδήλατο. Αφήνοντας τον διπλής κατευθύνσεως δρόμο που περνά από το Ντολτσό, ο διαβάτης έχει μπροστά του 7  ειδυλλιακά χιλιόμετρα ακριβώς δίπλα στη λίμνη.        
 • Ξεκινώντας από την Καστοριά και οδηγώντας βόρεια στο δρόμο προς τη Φλώρινα, περνάμε το προάστιο της Χλόης τα χωριά Απόσκεπο, Κεφαλάρι και Σιδηρωχώρι και μετά τη διασταύρωση για το Τοιχιό ο δρόμος ανηφορίζει, προσφέροντας μια πανέμορφη θέα της λίμνης και του κάμπου που την περιβάλλει.
 • Μετά το χωριό Οξιά, οδηγώντας μέσα στο πυκνό δάσος, αφού προσπεράσουμε τις διασταυρώσεις για το Πολυκέρασο και την Περικοπή, φτάνουμε στο χιονοδρομικό κέντρο του Βιτσίου, σε υψόμετρο 1800 μέτρων. Η πανοραμική θεά από τις κορυφές των χιονοδρομικών πιστών και το δάσος από οξιές που το περιβάλλει, το κάνουν ένα από τα ομορφότερα χιονοδρομικά. Στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχουν 3 πίστες, οι οποίες εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Οι πίστες έχουν κοινή αφετηρία και εξυπηρετούνται από το ίδιο lift. Η κεντρική είναι 1000μ, η πλευρική ΒΑ 2.500μ, η πλευρική ΒΔ 1.300μ. Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί από το Δεκέμβριο έως το Μάρτιο. (τηλ. 24670.24884 και 24670.82666). 
 • Προχωρώντας 2,5 χλμ., μετά το χιονοδρομικό στον ίδιο ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς Φλώρινα, βρισκόμαστε κοντά στην κορφή του βουνού σε υψόμετρο 2.216 μέτρα.Είναι ένα σημείο με μαγευτική θέα, όπου βρίσκεται το μνημείο πεσόντων του Εμφυλίου πολέμου, θυμίζοντας τις αδελφοκτόνες μάχες που εκτυλίχθηκαν σε αυτές τις βουνοκορφές, από το φθινόπωρο του 1948 έως την άνοιξη του 1949. Από το σημείο αυτό μπορεί κανείς να δει την ξεχωριστή ομορφιά της φύσης του Βιτσίου. Το πυκνό δάσος με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων και έναν πλούσιο βιότοπο για την απειλούμενη με εξαφάνιση αρκούδα.
 • Από την πόλη της Καστοριάς και πάλι, οδηγώντας 4 χλμ. στον κεντρικό δρόμο βρισκόμαστε στο χωριό Αμμουδάρα από το οποίο περνά ο Αλιάκμονας. Οι θειούχες πηγές του οικισμού βρίσκονται δίπλα στο ρέμα σε μια ωραία τοποθεσία με ιτιές, λεύκες και πλατάνια. Η υδροθεραπευτική μονάδα λειτουργεί όλο το χρόνο και είναι από τις πλέον  σύγχρονες.(τηλ.2467044292). Συνεχίζουμε προς την Ασπροκκλησιά και προς το Σκαλοχώρι και φτάνουμε στο χωριό Νόστιμο. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 920 μέτρων, ανήκει στα Καστανοχώρια και στην κατοχή καταστράφηκε από τους Γερμανούς. Εδώ βρίσκεται το περίφημο απολιθωμένο δάσος ηλικίας 15-20 εκατομμυρίων χρόνων, με τροπικά και υποτροπικά φυτά. Στο μικρό Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους που βρίσκεται στο Νόστιμο, θα θαυμάσετε θαλάσσια απολιθώματα όπως κοχύλια, σαλιγκάρια, αστερίες, μύδια, καθώς και το δόντι ενός τεράστιου καρχαρία.
 • Η Πεντάβρυσος βρίσκεται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από τη Καστοριά. Είναι χτισμένη σε ύψωμα 760 μέτρων ,στις παρυφές του Γράμμου. Στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μεταξι των χωριών Αυγής και Υψηλού έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά ευρήματα της κλασικής αρχαιότητας (επιτάφιες επιγραφές, περικεφαλαία, εργαστήριο κεραμικής),που δίνουν νέα στοιχεία για την αρχαία Ορεστίδα. 
 • Αφήνοντας την Πεντάβρυσο, οδηγούμε 4 χλμ. μέχρι να φτάσουμε στην πανέμορφη, αμφιθεατρικά χτισμένη Ομορφοκκλησιά. Το χωριό πήρε το όνομά του από τον πολύ όμορφο ναό του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται περίπου στα τέλη του 11ου αιώνα και ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς με τρούλο. Εκτός από τις τοιχογραφίες, το ναό κοσμεί ένα μοναδικό ολόσωμο ανάγλυφο του Αγίου Γεωργίου.
 • Περισσότερες πληροφορίες για την Καστοριά θα βρείτε στον ιστοχώρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς στην διεύθυνση www.kastoria.gr

     Created and hosted by ZiZ